ŞENLİKLER

 

 

 

 

İlçemizde her yıl Haziran Ayının ikinci haftası Büyükorhan Belediyesi tarafından organize edilen Görecik Yaylası Yörük ve Türkmen Şenlikleri yapılmaktadır.

 

 

 

 

 

YÖRESEL KIYAFETLER

KADIN ERKEK

 

BAŞ BAŞ

 

 

 

 

Krep Irakçın

Takke Sarık

Oyalı Yazma Takke Küpesi ve Zinciri

Gıdık Boncuğu

 

VÜCUT VÜCUT

 

 

 

 

Göynek Göynek

Üçetek Cepken

Fermana Kuşak

Kuşak Kama

Kolon (Golan) Çevre

 

BACAK BACAK

 

 

 

Paçalı Don Pıtpıt (Dalıçlı)

Yün Çorap Yün Çorap

Yün çorap Çarık (Zenginler körüklü çizme)

 

 

 

 

İLÇEMİZİN YÖRESEL YEMEKLERİ

 

 

 

Mercimekli Un Çorbası:Önceden pişirilmiş mercimeklerin, içine hafif su katılarak ufalanmış un hamurları ile pişirilerek yapılan bir yemektir.

Yufka Islaması:Pişmiş sulu etin kavrulmuş yufka üzerine dökülmesiyle yapılan bir çeşit etli yemektir.

Çalı Bastırması:Taze fasulyelerin bütün olarak kurutulduktan sonra, kışın sulu olarak pişirilip, servise sunulurken üzerine çiğ zeytin yağı katılmasıyla yapılan yemektir.

Kaşık Hamuru: Sıvı olarak hazırlanmış hamuru, yemek kaşığı ile orta büyüklükte alarak kaynayan suyun içine atılmasıyla hazırlanan, piştikten sonra yoğurtla servis yapılan bir yemektir.

Melke Köftesi:İlçemiz ormanlarında doğal olarak, kırmızı ve beyaz türlerinde yetişen, yöremizde kırmızı melke ve beyaz melke olarak adlandırılan mantar çeşitlerinin sıvı hamura batırılarak, kızgın yağda kızartılmasıyla oluşan kızartma türü bir yemektir.